Петро Мельник – про те, чим привабливе вирощування вівса для компанії та які є перспективи у вирощуванні цієї культури


Виконавчий директор та співвласник Agricom Group Петро Мельник поділився з читачами популярного порталу AgroPortal думками про те, чим привабливе вирощування вівса для компанії та які є перспективи у вирощуванні цієї культури.

Співвласник та виконавчий директор Agricom Group Петро Мельник, котра займається вирощуванням та переробкою вівса в Україні, вважає, що урожайність може бути й вищою.

«Покращуючи селекцію, в України є величезний потенціал збільшення врожайності на 1-1,5 т/га як мінімум», — говорить він, спираючись на попередній аналіз, проведений у співпраці з зарубіжними науковцями.

Проте навіть при середній врожайності 4,5 т/га овес у минулому сезоні дав привабливу EBITDA на рівні з кукурудзою і соняшником.

«Можна проінвестувати в сівалки, і вони будуть працювати тільки для кукурудзи чи для соняшника два тижні на рік, і при цьому тримати купу капексів. А можна більш раціонально підійти до свого технічного парку, і висаджувати овес», — говорить Мельник. Додає, що ця культура не боїться морозу, тому її можна сіяти раніше інших культур. Це — додаткова перевага.

У 2021 р. Agricom Group планує засіяти вівсом 2,6 тис. га, посів майже завершено. У порівнянні з минулим роком площа під цю культуру розширилась майже вдвічі.

«Також посіяли 200 га насіннєвого вівса, що дозволить нам вже у наступному році забезпечити під засів вівса товарного 3-3,5 тис. га», — ділиться виконавчий директор аграрної компанії.   

Овес зараз є обов’язковою і стратегічною культурою у сівозміні Agricom Group — у компанії є потужний завод, який виготовляє близько 30% українських пластівців. Якщо дивитись у розрізі сировини, то Agricom споживає до 30% українського вівса для виробництва своєї продукції.

«Для нас це хороший знак. Навіть не з позиції стратегічної сировини для виробництва власної продукції. Ми не пов’язуємо між собою бізнеси, і рентабельність кожного з них рахується окремо. А з позиції, що овес сьогодні в цілому дуже гарна культура. Тому зараз ми робимо технологічний розрив на своїх полях, висаджуючи замість кукурудзи овес», — говорить Мельник.

Компанія продовжує покращувати технологію вирощування вівса, підбираючи кращі сорти, системи живлення та захисту. У цьому році Agricom заклала дослідні ділянки, де посіяла 19 різних сортів вівса (вітчизняні та закордоні) у 4-кратній повторюваності для визначення найкращого сорту для наших умов. Паралельно тестують кілька нових фунгіцидних схем захисту посівів.

Джерело: AgroPortal
Top